A sokak kérésére és érdeklődésére tekintettel összeállítottunk egy ismertetőt. Mi is azaz éber szedálás avagy bódítás?

A kezelést szakképzett orvosi személyzet végzi.Az éber szedálás célja, hogy csökkentse a betegek szorongását és félelmeit, ennek elérése céljából egy gázkeveréket használnak (50 % dinitrogén-oxid és 50% oxigén elegyét .Csökkenti a páciens fájdalmát és szorongását. Fontos tudni, hogy az éber szedálás, NEM ALTATÁS! A kezelés folyamán a páciens tudatánál marad, reflexei nem tompulnak, kommunikációképes, együttműködő. Gyermekek és felnőttek esetén egyaránt alkalmazható az eljárás.

Ez a beavatkozás szélesen ismert a fejlett fogászati kultúrájú országokban, főként az Egyesült Államokban és a nyugat – európai országokban.

Javasolt alkalmazás:

  • Fogászati félelem leküzdése
  • Együttműködési készség korlátozottsága
  • Tűktől vagy éles eszközöktől való félelem
  • Erőteljesebb hányási reflex
  • Nehezen kontrollálható fóbiák vagy szorongások

 

A szedáció folyamata:

A páciens a gázelegyet orr- vagy arcmaszkon keresztül kapja. Erre jellemző a gyors hatás megjelenése. Az első hatások 6-7 belégzés után jelentkeznek és az első 3 percben már el is éri teljes hatását. Ebben a fázisban jellemző a relaxált,ellazult állapot, szorongás megszűnése. A gázelegy belégzésének megszűntével 5 percen belül áll vissza az eredeti állapot. Akik az érzéstelenítéstől, a tű látványától félnek, azoknak elegendő pár belégzés a gázelegyből. A páciens kérésére viszont az egész kezelés idejére is használható az éber szedálás.

Szorongás gátló hatásának köszönhetően a páciens kevésbé lesz nyugtalan a kezelés előtt és alatt, ami felgyorsíthatja a kezelés menetét.Elősegíti a pácienst, fogorvosi kezelésekhez kapcsolódó félelmeinek legyőzésében.

Kezelés után:

A gázkeverék belégzésének megszüntetése után 5percen belül visszatér a kezdeti tudatállapot. Ez idő alatt a páciens folyamatos megfigyelés alatt van.

Gépjármű vezetés nem javasolt a gázkeverék adagolásának abba hagyása utáni 30percben, illetve addig,amíg az egészségügyi szakember véleménye szerint a páciens eredeti tudatállapotába vissza nem áll,így ajánlott kísérővel jönni.

Ha Önnek számít fogainak egészsége és szembe nézne félelmeivel, akkor bátran forduljon hozzánk, mi segítünk!