Kulcsszó h3
Ultrahangos fogkőeltávolítás

A teljeskörű fogászati professzionális szájhigiénés ellátás magában foglalja a fogkő és a fogfelszínre lerakódott elszíneződések eltávolítását. A fogkő a fogak felszínén található elmeszesedett lerakódás, amely fogkefével már nem távolítható el. Színe a sárgás-fehértől a feketéig terjedhet, elhelyezkedését tekintve pedig lehet íny alatti, vagy a páciens számára is szembetűnő, íny feletti forma. A fogkő nem pusztán esztétikai problémát jelent, hanem a fogágybetegségek szempontjából döntő tényezőnek számít. Az évek során felhalmozódott, el nem távolított fogkő a fog tartószerkezetének pusztulásához és lassan fogelvesztéshez vezethet.

A szájhigiénés kezelés alkalmával a fogorvos, vagy az erre speciálisan kiképzett szájhigiénikus fogkőeltávolítást végez, majd lepolírozza a fogfelszíneket.

-A fogkőeltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat.

-Az ultrahangos depurátor használata után ízesített tisztító por segítségével a fogfelszín károsítása nélkül távolítjuk el a legmakacsabb szennyeződéseket.
A polírozás kiegészítő kezelése lehet a fogkőeltávolításnak, de alkalmas  barázdazárás és fogfehérítés előtti tisztításra is.

A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért az orvosaink által javasolt időközönként célszerű  megismételni a kezelést. Általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati kontroll időpontjával.

A fogtisztítással és polírozással teremtjük meg a megfelelő szájhigiénia alapjait. Teljesen sima, tiszta fogfelszínen fogkő nem képződik, így a helyes fogápolási szokások kialakításával és betartásával
meggátolhatjuk a fogkövek ismételt felrakódását.